За здраво сърце

1. Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно! 
Помагат в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма.

2. Яжте 2 пъти седмично риба. 
Мазнината на рибата (особено от скумрия, сардина, сьомга, пъстърва, сардела, риба тон) е добър източник на омега 3 мазнините, които от своя страна защитават сърцето и му осигуряват ефективна работа. Забравете изцяло за животинските мазнини и ги заменете със зехтин или други растителни мазнини.

3. Яжте пълнозърнест хляб всеки ден! 
Диета, включваща 3 или повече порции дневно на пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, житни и зърнени култури (боб, грах), ръжени крекери, кафяв ориз може да намали риска от сърдечно заболяване с 30%.

4. Откажете се от мазнината и това ще помогне на холестерола!
Намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените) ще намалите количестворо на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия холестерол в кръвта.

5. Поддържайте здравословно тегло!
Ако сте с наднормено тегло и успеете да свалите излишните килограми ще спомогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.

6. Ограничете солта!
Ограничавайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени) ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели.

7. Внимавайте с алкохола!
Алкохолът, поет в големи количества разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпоставка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества (1, 2 единици/чаши на ден) ще защити сърцето, особено за мъжете след 40 годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,782 Km

Дата:
16-07-2024