Диета за спортисти

Ако спортувате и спортът е наистина важен за вас, то организмът ви се нуждае от "правилна" храна, за да ви осигури максималнен резултат и за да ви възнагради за усилията.


Тренировките на гладен стомах могат да ви накарат да се почувствате немощни, но пък работата на пълен стомах може да ви причини стомашни разстройства и неудобства.
Идеално е състоянието, при което преди тренировка сте хапнали лека закуска включваща няколко сушени плодове или банан, или малка кофичка кисело мляко, или няколко пресни плода, или ядки, които ще предотвратят неприятните усещания на празния или претъпкания стомах и ще ви спестят проблемите със стомаха и червата. След като приключите с работата е време да осигурите на тялото си необходимите калории, които по-късно ще бъдат стопени.

Ако тренировката продължи 30 и повече минути, организмът ви ще има нужда от въглехидрати, с които да възстанови запасите си от гликоген (гориво на основата на въглехидрати, което се складира в мускулите и черния дроб). Опитайте се да си изградите навик, след тренировка да правите лека закуска, включваща няколко пресни или сушени плода, защоте те съдържат фруктоза (въглехидрат), съчетани с чаша прясно мляко. Препоръчително е да се консумира по 1 г въглехидрати на 1 кг телесна маса. Като правило, 10 г въглехидрати се съдържат в 25 г сушени кайсии, 20 г сушени смокини, 1 банан (95 г), 190 мл обезмаслено прясно мляко.

Спортистите трябва да набавят на организма си повече протеини. Въпреки, че това изискване важи в по-голяма степен за "сериозните спортисти", отколкото за хората, водещи заседнал начин на живот, препоръчително е да се консумира по 1,5-1,8 г протеини на 1 кг телесна маса. Не прибягвайте към протеинови добавки и прахове - много по-добре е да си ги набявате чрез естествените храни.

Пиенето на вода (минерална, пречистена) е един от основните аспекти за добрата работа на тялото, защото по време на тренировка тялото губи голямо количество течности и дехидратирането на организма затруднява извършването на физическо натоварване. Добре е по време на тренировка да пиете вода в малки количества. За да прецените от колко вода се нуждае вашето тяло, изтеглете се преди и след тренировката. След това имайте предвид, че организмът ви се нуждае от 1-1,5 литра вода на "стопен" килограм. Това означава, че се тялото ви се нуждае от 2,0-2,5 литра вода на ден.

Много популярни са т.нар. "спортни напитки". Но вие няма да се нуждаете от тях, ако количеството и качеството на приеманата от вас храна отговаря на потребностите на тялото ви, т.е. ако се храните добре. Но ако сте сериозни спортисти тези напитки (обикновено съдържат 6 г въглехидрати на 100 г течност) могат да бъдат алтернатива на водата, защото съдържащите се в тях сол и захар способстват за по-бързо приспособяване на тялото към неговия баланс от течности, както и ще помогнат за набавянето на така нужния гликоген. Но не консумирайте подобни напитки, съдържащи повече от 10 г въглехидрати на 100 мл течност, защото те ще дехидратират тялото ви още повече, така както кока колата и напитките, съдържащи кофеин.

Интензивните тренировки увеличават производството на свободни радикали в тялото, което от своя страна увеличава риска от вирусни заболявания и настинки. В този случай е необходимо да вземате добавки, които противодействат на свободните радикали, но трябва да се уверите, че храната, която консумирате е богата на витамин С (портокали, лимони, киви) и витамин Е (ядки, семена и растителни масла). Обърнете внимание и на храните съдържащи бета каротин (повечето плодове и зеленчуци, особено с червен и оранжев цвят) и селений (ядки и семена). Похапването на плодове, ядки и семена преди и след тренировките ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате прекрасно.

 

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,584 Km

Дата:
16-07-2024