НачалоЗдравна ЕнциклопедияДиетиДиета против атеросклероза

Диета против атеросклероза


Добре подготвената диета може да помогне за снижаване нивото на лошия (LDL) холестерол, да повиши нивото на добрия (HDL) холестерол и като цяло да защити сърцето.


Храни, консумацията на които се препоръчва:
пълнозърнести храни
сурови зеленчуци (особено зеленолистни)
плодове
соя
боб
грах
риба: сьомга, скумрия, сардина
пчелен мед
лук
чесън
семена от слънчоглед, лен, тиква
водорасли
пшеничен зародиш

Храни, консумацията на които следва да бъде ограничена:
тютюн
червено месо
яйца
млечни продукти
тъмно месо от пиле или пуйка (богато на мазнини)
хидрогенирани мазнини
пържени храни
кафе
сол
алкохол
захар
рафинирани зърнени храни

Поемайте по-малко калории. Големите порции храна предразполагат към затлъстяване – най-големия враг на сърцето.

Яжте храни, богати на фибри. В проучване от 1996 г. се казва, че мъжете, които поемат чрез храна дневно по 28 грама фибри, значително намаляват риска от сърдечно-съдова атака.

Намалете кафето. Кофеинът, съдържащ се в него има пряка връзка с нивото на холестерола в кръвта, особено при хора, консумиращо повече от три чаши кафе дневно.

Яжте плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, млечни продукти (нискомаслени), нетлъсто месо, ядки и семена. Включвайки посочените продукти в своя хранителен режим, вие ще поемате по-малко мазнини и холестерол.

Този тип диета ще намали нивото на холестерола в кръвта и мазнините с около 20%. Рискът от сърдечни болести намалява с 2% на всеки 1% снижаване на холестерола, ако прилагате диета, бедна на мазнини, с високо съдържание на фибри и съдържаща разнообраен комплекс от въглехидратни храни. Или като цяло можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявание до 40%.

Ето и храните, които са особено важни за здравето на сърцето: бирена мая, чесън, джинджифил, зелен чай, овесени ядки, лук, сливи – сушени, соя и вино.

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,750 Km

Дата:
16-07-2024