Веганска диета

Веганската диета е строга вегетарианска диета, изключваща приемането на яйца и всякакъв вид млечни продукти.

Добре балансирана тя може да осигурява всички необходими нутриенти (витамини и минерали), като същевременно притежава и някои здравни предимства в сравнение с вегетарианската. Правилата при храненето за веганите са почти същите както при вегетарианците, с изключение на това, че в техния прием отсъстват нутриентите, съдържащи се в яйцата и млечните храни. Затова веганите следва да планират и контролират своето хранене по-внимателно, с цел оптимален калориен прием и здравословно хранене.

Веганската диета - възможни са и клопки …
Имайки предвид, че веганската диета е доста по-рестриктивна, отколкото вегетарианската, неизключваща лакто-продукти, то веганите, приемащи само растителни храни следва да се уверят, че приемат необходимите нутриенти, изброени по-долу:
Витамин B2
Веганите приемат значително по-малко от необходимото количество B2. Добри източници са: пълнозърнести храни, гъби, бадеми, зеленолистни зеленчуци, бирена мая.
Витамин B12
Витамин B12 се съдържа основно в месото и яйцата. Затова веганите следва да добавят витамина чрез растителните продукти, обогатени в В12. Такива са: бирена мая, зеленчукови маргарини, соево мляко.
Витамин D
Витамин D се открива в рибата (мазнината), яйцата и млечните продукти, и липсва в растителните храни… Веганите могат да получават необходимите количества от витамина, приемайки достатъчни количества растителни продукти, обогатени с витамин D като: зеленчукови маргарини, соево мляко, зърнени храни. Забележка: Веганите и изобщо хората, чийто начин на живот ги държат далеч от слънчева светлина се нуждаят от по-голямо количество витамин D. На деца, които не пият мляко, обогатено с витамин D е необходимо да се дава от витамина като добавка.
Йод
Някои проучвания доказват, че веганите приемат по-малки количества йод, отколкото са необходими на организма. Растителни продукти, съдържащи минерала: кафяви морски водорасли, зеленчуци, отглеждани в богата на йод почва (особено лук), бадеми и орехи. Подходящ калориен прием…
Повечето растителни храни, които се включват във веганската диета са "насищащи" и могат да задоволят глада без осигуряването на достатъчно количество калории. Следователно веганите трябва да следят своя калориен прием, за да си осигурят адекватни енергийни нива.

Полезни храни за веганите, които е желателно да бъдат включени в ежедневното им меню:
- Соево мляко (обогатено)
- Разнообразни растителни храни, особено зърнени, които са обогатени с витамин B12 и витамин D, и с калций
- Бирена мая
- Печени ядки (бадеми, орехи)

 

 

 

 

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,614 Km

Дата:
16-07-2024