Диета South Beach


Диетата Саут Бийч (South Beach) се свързва с името на д-р Артър Агатстън, кардиолог в Маями, който създал специален режим на хранене, предназначен да помогне на сърдечно-болните му пациенти да свалят излишните килограми. Тази диета не се характеризира с продължителен престой във фитнес зали или безкрайно обикаляне на паркове и стадиони.
След време диетата станала популярна сред медицинския персонал в болницата, където работел д-р Агатстън и сред неговите пациенти. Въодушевени сред резултатите те започнали да я разпространяват на близки и познати в страната и чужбина.
Този режим на хранене днес е известен като "Саут Бийч" - по името на известната плажна извица на Флорида, където са вилите на световноизвестните знаменитости Дженифър Лопес и Глория Естефан.
Д-р Агатстън твърди, че е създал тази диета, за да ограничи разпространението на сърдечно-съдови болести - убиец номер едно на съвременния човек. Затлъстяването, високият холестерол, повишеното кръвно налягане и инсулиновата резистентност са първостепенни рискови фактори за нашите сърца и в резултат съкращават продължителноста на човешкия живот. Според нейния автор, диетата Саут Бийч е насочена именно против тези болести.
Този хранителен режим не се отличава нито с ограничено количество на въглехидрати, нито с малко мазнини. Целта му е да научи последователите да разпознават полезните въглехидрати и мазнини, благодарение на което се свалят излишните килограми, понижава се нивото на лошия холестерол, ограничават се рисковете от сърдечно-съдови заболявания и диабет, намаляват се пристъпите на безумен глад.
Според д-р Агатстън прекомерната употреба на високорафинирани готови храни, особено тези, които съдържат рафинирани въглехидрати - е в основата на епидемията от затлъстяване и здравни проблеми, които тя влече след себе си. Той изброява храни като хляб, пасти, бисквити, кейкове, съдържащи захар безалкохолни напитки, сладкиши, тестени изделия, картофи и бързото хранене, които трябва да бъдат винени на първо място за сегашното състояние на хората с наднормено тегло. По-голяма част от него се натрупва от въглехидратната храна, която поемаме, особено в нейната продължително преработена форма - печени сладки и соленки, снаксове, безалкохолни напитки и други хранителни изкушения, с които сме свикнали. При съвременните технологии на хранително-вкусовата промишленост от суровините се отнемат фибрите, което кара храните да променят своя състав, след което се променя и начинът (отново в негативна посока), по който организмът ги усвоява.

Натрупването на кръвна захар
Щом попаднат в организма продължително обработваните готови храни (характеризиращи се с висок гликемичен индекс) се разпадат бързо и предизвикват прилив на глюкоза. За да разгради тази глюкоза и да я превърне в енергия панкреасът трябва да произвежда големи количества инсулин. Когато функционира нормално, инсулинът разгражда мазнините и захарите и ги превръща в енергия, която ние можем да изгаряме при поддържане на жизнените функции в организма. Когато обаче се храним с прекалено големи количества готова храна, ние буквално заливаме организма си с глюкоза и инсулинът не е в състояние да се справи с този прилив на кръвна захар, и той просто престава да действа. Така настъпва инсулиновата резистентност. Вместо да се превръща в енергия, захарта се складира в тялото под формата на мазнини - главно в областта на корема. Това води до наднормено тегло, повишено съдържание на кръвна захар и холестерол - все рискови фактори за появата на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Както бързо се повишава нивото на глюкозата и енергийните запаси, така бързо и спада - това ни кара отново да се нахвърлим върху бисквитите и другите готови лакомства. И кръгът се затваря...
С ограничаване на вредните въглехидратни храни се овладява и инсулиновата резистентност. Теглото се нормализира и човек започва да преработва въглехидратите по нормалния начин. Дори внезапните пристъпи на глад за въглехидратна храна изчезват, стига веднъж да успеем да ограничим тяхната консумация. Като резултат от всичко казано до тук, ограниченото количество готова въглехидратна храна води до понижаване на триглицеридите и холестерола в кръвта.

Как действа диетата?
Вредните въглехидратни храни биват заменени със салати, готвени зеленчуци, пилешко и пуешко месо, нетлъсти меса, риба, нискомаслени млечни продукти. Яйцата, забранявани от много здравни експерти, в тази диета са позволени, защото яйчният жълтък е отличен източник на витамин Е. Не е необходимо непрекъснато да се следи и изчислява количеството на приетите калории. Полагат се по три балансирани хранения дневно и човек яде, докато задоволи апетита си. Към тях се прибавят и три междинни закуски - между сутрешното и обедното хранене между обедното и вечерното, както и някакъв десерт след вечеря, но само от тези, които д-р Агатстън е разработил за включване в диетата.

Фази на диетата
Диетата Саут Бийч има три фази:
Първата фаза трае 14 дни. Лишенията от консумацията на храна са безпощадни. На отслабващите се забранява хляб, ориз, картофи, тестени изделия, печени сладки и соленки, сладкиши, пасти, бисквити, сладолед и захар. Пие се само вода, чай и кафе, но не и алкохол. Плодовете също са забранени. Ако успеете да спазвате тези правила, след две седмици ще тежите между четири и шест килограма по-малко. Ще се отървете и от внезапните пристъпи на глад за рафинирани въглехидратни и мазни храни, които ни довеждат до инсулиновата резистентност. Това става благодарение на факта, че организмът започва по нов начин да осъществява обмяната на веществата. Прочистването на организма дава възможност на панкреаса да се възстанови и така инсулиновата резистентност да отшуми.
Втората фаза представлява продължение на първата, но някои забранени до този момент храни се връщат в употреба по време на основните и допълнителни хранения. Всеки сам трябва да реши колко често и в какви количества ще консумира тези храни. Отслабващите остават в тази фаза, докато се стабилизират на желаното от тях телесно тегло. Приема се, че отслабването с половин -един килограм на седмица трябва да продължи. Ако телесното тегло не се променя, значи сме прекалили с въглехидратните храни и трябва да направим известни ограничения в честотата и/или количеството на тяхното приемане.
Третата фаза на диетата представлява привикване към принципите на хранене, характерни за нея. Сега вече човек трябва да е достигнал до оптималното си тегло и да продължава редовно да се храни според усвоените правила, замествайки вредните готови храни и рафинирани въглехидрати с полезни такива.

Как стои въпросът с физическото натоварване?
За разлика от повечето диети за отслабване, Саут Бийч не акцентира особено върху него. Последователите й би трябвало да се освободят от значителна част от телесното си тегло, без дори да са преплували една дължина на басейна или да са вдигнали една гира. Според д-р Агатстън, не е нужно човек да тренира като морски пехотинец, за да има здраво сърце, но все пак поне 30 минути на ден умерено движение е гаранция за поддържане на доброто здраве. В тях трябва да се включва и някакъв вид натоварване като бързо ходене или плуване. Подходящо продължение могат да бъдат упражненията за разтягане, и по няколко пъти на седмицата силови упражнения, отново без пренатоварване. Последните помагат за положителна промяна на съотношението между мускули и мазнини в тялото, което води до повишена обмяна на веществата и прави изгарянето на енергия по-интензивно. Специално за жените силовите тренировки са полезни за укрепване на костната система (повишават плътността на костното вещество).

Рационалното хранене трябва да остане навик завинаги!
Диетата привлича многобройни привърженици заради храненето с храни от най-полезните видове и групи - пресни плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, риба, птици, пълнозърнести храни, ядки, обезмаслени млечни продукти (в т.ч. прясно и кисело мляко, сирене). Освен това в диетата са включени храни, богати на мононенаситени мазнини като зехтин, масло от канола - за салати и готвене. Пресните плодове са също предпочитана храна, но едва след първите две седмици от диетата.
Според експерти не е нужно през първата фаза на диетата да се ограничават докрай въглехидратите, макар, че това няма да навреди на отслабващите. Но всички специалисти са единодушни, че консумацията на тези храни трябва да бъде сериозно ограничена. Други гледат скептично на допускането на яйцата и бекона до диетата, макар, че като цяло тя представлява много добър балансиран начин на хранене. Някои специалисти се съмняват, че инсулиновата резистентност може да бъде овладяна само за две седмици, въпреки пълното въздържание от рафинирани въглехидратни храни. Освен това процесът на освобождаване на организма от излишните мазнини е бавен и обикновено трае месеци, а не седмици.
Въпреки всичко това, поддръжниците на диетата Саут Бийч твърдят, че добрите постижения говорят сами за себе си.

Ако искате да опитате, ето какво трябва да консумирате през трите отделни фази на отслабване:
Първа фаза: нетлъсто говеждо месо, бяло пилешко или пуешко месо без кожа, всички видове морска храна, варена шунка, котлети или пържоли от телешко месо, обезмаслено сирене и кашкавал, фъстъчено масло, фъстъци, орехи и шам фъстък, яйца, обезмаслено тофу, аспержи, боб, броколи, карфиол, целина, спанак, краставици, домати, патладжани, марули, гъби, тиквички, зехтин, масло от канола.
След това: добавят се и ябълки, боровинки, грейпфрут, портокали, грозде, манго, праскови, соево мляко и обезмасено краве мляко, пълнозърнести хлебчета и тестени изделия, кафяв ориз, богати на влакнини зърнени изделия, овесени ядки и трици.
Забранени храни: черен дроб, тлъсто птиче и друго месо, мазни сирена, царевица, картофи, бял хляб, ориз, рафинирани тестени изделия, сладкиши и соленки, банани, консервирани плодове, плодови сокове, мед, ананас, стафиди, дини, мармалад.

 

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,646 Km

Дата:
16-07-2024