НачалоЗдравна ЕнциклопедияДиетиВисоко енергийна диета (за напълняване)

Високо енергийна диета (за напълняване)


Повечето хора пробват най-различни диети за премахване на излишните килограми, но има и такива (макар и малка част), които се стремят да увеличат своето телесно тегло.


Увеличаването на теглото по здравословен начин (на мускулната тъкан, а не на телесните мазнини) е бавен процес. Наддаването с 0,500 кг. на седмица, в повечето случаи изисква консумацията на допълнителни 500 Kcal дневно. Разбира се, това количество на калориите варира, тъй като се влияе и зависи от много и най-разнообразни фактори, като: телесно тегло, температура на тялото, ниво на хормоните, възраст, пол, състояние на нервната система, консумация на кафе и чай, тютюнопушене и не на последно място генетичните особености на индивида.
Всеки, който желае да напълнее, първо трябва да проследи и записва внимателно за период от 7 дни какво консумира и да изчисли енергийната стойност на храната. За целта използвайте Калкулатора на калории. През тези 7 дни всяка сутрин преди закуска и вечер регистрирайте тегло си. Така ще успеете да проследите връзката между консумираната храна (и съответните калории) и колебанията в телесната маса. Записвайки си ежедневно колко калории приемате, ще можете лесно да определите от какво количество се нуждате, за да увеличите теглото си: (чрез добавянето на допълнителни 500 Kcal/ден). Ако през следващите два месеца не качите килограми, количеството на дневните калории трябва да се увеличи с 250 Kcal.

Важни правила по време на диетата:
* Всеки ден трябва да имате три основни хранения плюс две или три допълнителни леки закуски. На някои от вас това ще се стори непосилно..., но увеличаването на броя на храненията не означава, че трябва да консумирате допълнителни огромни количества храна. Чрез "разгъване" на хранителния план и увеличаване честотата на хранене вие няма да се чувствате преяли, а напротив: ще похапвате често, но не и супер огромни количества, които биха смутили и натоварили храносмилателната ви система. Последното хранене трябва да е леко и да е преди лягане, но не толкова, че да наруши съня ви. Между храненията не трябва да има интервали по-продължителни от 4 часа. * След физическите натоварвания не пийте вода, а други течности: гъсти плодови и зеленчукови сокове и млечни напитки. Съдържащата се в тях вода активира дейността на мускулите.
* Интензивните физически упражнения стимулират растежа на мускулна маса. При слабите хора упражненията естествено водят до отслабване, а не до напълняване, но те компенсират разликата чрез приема на допълнително калории, които са изразходили. Физическата активност също така е причина и за нарастналата жажда, която лесно може да бъде утолена с поемането на повече сокове и млечни напитки.
* Имайте търпение в процеса на увеличаване на килограмите, тъй като е по-добре той да протича по-бавно, но за сметка на това допълнителните килограми да бъдат под формата на мускулна маса, а не телесни мазнини.
* Принципно, консумацията на повече мазнини увеличава теглото, но консумацията на животински мазнини и масла (маргарин, сирене с висока масленост, сметана, тлъсто месо и "бърза закуска") могат да увеличат нивата на холестерола в кръвта, затова те трябва да се приемат в умерени количества. Но пък консумацията на растителни ненаситени мазнини (зехтин, риба и ядки) е благотворна за организма.
* Захарните изделия и шоколадовите лакомства, които също влияят за увеличаване на теглото трябва да бъдат заместени с продукти, съдържащи висока хранителна стойност (защото съдържащите се в тях витамини и минерали са важни за правилното увеличаване на теглото) като: гъсти плодови и зеленчукови сокове, млека, мюсли, мед, ядки и семена, сушени плодове.
* Избягвайте кофеина и никотина, тъй като те действат като стимулатори на метаболизма и така калориите се изгарят по-бързо. * Почивката, спокойствието и физическите натоварвания/упражнения са факторите, които влияят добре и помагат на диетата. Докато стресът и напрежението влияят негативно и трябва да се избягват, за да бъде диетата успешна.

Препоръчва се консумирането на следните продукти:
* паста (спагети, макарони), кафяв ориз,
* пълнозърнест и ръжен хляб,
* мюсли, корнфлейкс, ядки, слънчогледови и тиквени семки,
* сушени плодове: кайсии, банан, папая, ябълки, сливи, смокини, фурми,
* плодове: ананас, банан, грейпфрут, авокадо, ягоди,
* гъсти плодови и зеленчукови сокове, нектари,
* млечни продукти: кисело и прясно мляко, млечни напитки
* зеленчуци: грах, царевица, картофи, грах, моркови, тиквички, маслини и всички останали зеленчуци,
* крекери,
* мед,
* риба и морски продукти,
* растителни масла,
* свинско и телешко месо.

 

 

 

 

Лунен календар

Фаза на луната
Фаза:
Растяща

Осветеност:
74%

Възраст:
10 дни

Разстояние:
396,532 Km

Дата:
16-07-2024