Въглехидратите са неотменим елемент на всички храни и главен доставчик на енергия за организма. По време на храносмилането скорбялата и захарите, които са най-важните видове въглехидрати, се разпадат в глюкоза. Тя осигурява основната енергия, необходима на мозъка и централната нервна система.
Енергетичният еквивалент на 1 грам въглехидрати се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Човешкият организъм се нуждае от въглехидрати, за да може жизненоважните и изграждащи тъканите белтъци да не бъдат изразходвани за енергия, тъй като са необходими за възстановяване.
Ако поемате твърде много въглехидрати с храната, повече, отколкото биха се превърнали в глюкоза или гликоген (складиращ се в черния дроб и мускулите), резултатът ще бъде затлъстяване. Когато организмът се нуждае от повече гориво, мазнините се трансформират обратно в глюкоза и е налице отслабване.
Не трябва обаче да се намалява прекалено много количеството на въглехидратите. Те са еднакво важни за доброто здраве, както и останалите нутриенти (белтъчини, мазнини и др.) Въпреки, че липсва общоприето изискване, необходими са минимум 50 г дневно, за да се избегне кетоза - киселинно състояние на кръвта, което настъпва, когато собствената мазнина на организма се използва предимно за енергия.
В таблицата са поместени основните продукти, богати на въглехидрати със съответното процентно съдържание.
Зърнени храни | Брашнени продукти | Зеленчуци и подправки, богати на скорбяла |
---|---|---|
Ориз бял 72.8% | Оризово брашно 79% | Чипс 53% |
Ориз пълнозърнест 75% | Ечемичено брашно 72% | Картофи пържени 35% |
Просо 69% | Пшеничено брашно 72% | Крокети картофени 20% |
Царевица 65% | Пуканки 68% | Картофи сурови 15.4% |
Овес 61% | Царевично брашно 70% | Картофи варени 14% |
Жито 65.4% | Ръжено брашно 66.2% | Хрян 11.7% |
Ечемик 58% | Овесено брашно 61% | Джинджифил 11% |
Ръж 54% | Картофено пюре 11% | |
Хляб | Тестени продукти | Нишесте |
Препечен 66% | Спагети 75% | Царевично 86% |
Сухар пшеничен 64% | Юфка 65% | Оризово 85% |
Сухар пълнозърнест 58% | Юфка (пълнозърнесто брашно) 64% | Картофено 83% |
Бял хляб 48% | Пшенично 83% | |
Ръжен хляб 40% | Семена | |
Сладкарски изделия 37% | Кестен 41% |